Hoornles voor jong en oud

Hoornles voor jong en oud

Sinds 1988 ben ik werkzaam als docent hoorn via de muziekschool Rick in Weert, de particuliere muziekschool Musicas Best en de muziekschool Grensland in Budel-Hamont.

hoornles_12jaar.jpgSinds 1983 ben ik werkzaam als gediplomeerd hoorndocent en geef ik hoornles binnen de muziekschool in Weert. Vanaf 1983 ben ik werkzaam geweest bij o.a. de voormalige muziekscholen Kreato in Thorn, de voormalige Venlose muziekschool, de Muzelinck in Oss, het voormalig Hertog Jan Centrum in Schijndel en de voormalige Veghelse muziekschool.

Als hoorndocent vind ik het belangrijk om, tijdens de hoornlessen, zoveel mogelijk muzikaal talent uit een leerling te halen, rekening houdend met ieders individuele capaciteiten.

Hoorndocent is een prachtig vak. Het werken met verschillende leeftijdsgroepen zowel jonge kinderen, pubers als ook werken volwassenen geeft veel voldoening en uitdagingen. Een aantal van mijn oud-hoornleerlingen hebben de overstap gemaakt naar landelijke conservatoria of spelen in een studentenorkest. Nu zijn het collega-hoorndocenten of ze zijn werkzaam als professioneel orkesthoornist.

Enthousiasme, bevlogenheid, passie, vakkennis en jarenlange ervaring als hoorndocent staan borg voor kwaliteit tijdens mijn hoornlessen. Om geen valse hoop te wekken: hoorn spelen is niet weggelegd voor watjes, je moet als hoornist een doorzetter zijn. Iemand die de wil heeft om tijd vrij te maken voor de hoorn. Verliefd raken op de klank van de hoorn en er mee leren omgaan lukt alleen wanneer je er tijd in wil stoppen en regelmatig blijft studeren.

Eén van de leukste eigenschappen van muziek maken is het samenspelen. Daarom geef ik zoveel mogelijk hoornles in kleine groepjes van 2 tot 4 hoornisten. Een boeiend aspect van het docentschap is het begeleiden van groepsprocessen bij jonge leerlingen en waar nodig, enigszins bijsturen.

Ik vind het uitermate belangrijk dat een hoorn leerling zich niet alleen sociaal-emotioneel kan ontwikkelen, maar zich ook muzikale kennis en inzicht eigen kan maken. Uiteraard stimuleer ik hoornisten om deel te nemen aan de landelijke Hafa-examens via de muziekschool of via het Instituut voor Amateurkunst in Tilburg, waar je óók als particuliere hoornleerling een officieel diploma kunt behalen.

De hoorn: luisteren en lezen

Enkele leuke sites die met hoorn spelen te maken hebben of waar u de hoorn opname kunt beluisteren.


HOORNLES MET LEO

ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch

CONTACT

Mobiel: 06 - 19 02 26 28
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE