Koorwereld weer in beweging gekomen na 2 jaar corona.

Gelukkig zijn alle Nederlandse  koren weer lekker aan het repeteren en kunnen er nieuwe concert plannen worden gesmeed. Als koordirigent ben ik weer vol aan de slag bij Gemengde Zangvereniging Vivente, het Klein Gemengd Koor,(KGK-koor Vught)het Dameskoor van de Odulphuskerk Best. Er is bovendien een nieuwkomer bij gekomen; C.O.V. Hosanna uit Maasland. Meer informatie hierover vind u in de beschrijving hieronder.

Leo Smeets is werkzaam als koordirigent bij gemengd koor Vivente Venlo, dameskoor van de Odulphuskerk Best en het KGK van de H.Hart kerk Vught. In het verleden dirigeerde hij avondvullende programma's met o.a.het voormalige Limburgs Symfonieorkest, die Neue Philharmonie Westfalen en Concerto Vivo uit Dortmund en het Tilburgs Begeleidings Orkest. Nieuwe grote uitdagingen staan in de steigers! Lees verder hierover

1 november Heilige Hartkerk.png

Op 1 november 2020 zong het KGK uit Vught delen uit het Requiem in d op.194 van Josef Gabriel Rheinberger o.l.v. dirigent Leo Smeets.

Klik op de titel om het fragment te beluisteren.

  1. Introītus et Kyrie
  2. Tractus Absolve me
  3. Offertorium Domine Jesu Christe
  4. Agnus Dei

Dirigent Leo Smeets.jpgLeo Smeets - 5 jaar dirigent Klein Gemengd Koor H. Hartkerk

Het is intussen al weer precies 5 jaar geleden dat ik een telefoontje kreeg van Leo Spoor of ik er eens over wilde nadenken om mogelijk het dirigentschap van het Klein Gemengd Koor (KGK) over te gaan nemen.

Ik was voor heen nog nooit in de H. Hartkerk geweest. Ik wist wel waar de kerk lag want als ik naar Tilburg reed dan kon ik hem zien liggen van uit de auto. Mijn verbazing was daarom des te groter toen ik de kerk voor het eerst binnenkwam. Wat een juweel van een kerk zo open en ruim. Ik werd meteen aangetrokken door het orgel wat pontificaal achter het priesterkoor was geplaatst. Wat ik ook nog niet wist dat er zo’n grootse koorcultuur was opgebouwd door de recent overleden organist en koordirigent Theo de Wijs. En dan word ik gevraagd of ik die kar wil gaan trekken? Ik was zeer vereerd met dit aanbod en heb het aanbod met beide handen aangegrepen temeer ook omdat mijn hart bij de kerkmuziek ligt.

Lees verder...

Klein Gemengd Koor H.Hart Kerk Vught.


Josef Rheinberger.JPGEen klein kamerkoor dat verbonden is aan de H.Hart kerk in Vught. In twee- tot drie repetities achter elkaar wordt op vrijdagavond een nieuw programma ingestudeerd met als doel om op verantwoord muzikaal hoog niveau de Hoogmis op zondagmorgen om 11.00 uur muzikaal te ondersteunen in de H.Hart kerk in Vught. Sinds september 2014 is Leo Smeets aangesteld als koordirigent van dit kamerkoor, samen met de fantastische begeleider/organist Willem Hörmann. Het repertoire van dit koor is zeer divers en uitgebreid. Ieder jaar wordt het requiem van Fauré uitgevoerd tijdens de Allerzielenherdenking. Dit jaar kiest het koor ervoor om met Allerzielen voor een nieuw uit te voeren en minder bekend Requiem te gaan; van Requiem van Josef Rheinberger in d-klein op.194

Aan de slag als dirigent van COV Hosanna Maasland 

sinds januari 2022 is Leo Smeets aan de slag bij COV Hosanna Maasland in de regio Rotterdam. Dit koor heeft een grote traditie op het gebied van het zingen van de grote Oratori uit de koorliteratuur. Alle grote werken van o.a. Mendelssohn, Mozart, Haydn en Bach hebben zij de afgelopen 90 jaar gezongen onder leiding van dirigenten uit de regio Rotterdam. Na een succesvol verlopen eerste concert met het Oratorium Olivet to Calvary van de Engelsman John Maunder op Goede Vrijdag 2022, werd Leo een dirigentencontract aangeboden door COV Hosanna. Nu komt het echte grote werk op hem af. Op vrijdag 28 oktober a.s. zal de dan jubilerende vereniging COV Hosanna met ondersteuning van Gemengde Zangvereniging Vivente Venlo, het 90-jarig jubileum vieren. Het 90 jarig jubileumconcert bevat een uitvoering van het fenominale top oratorium van G.F.Handel (1685-1759) MESSIAH. Het begeleidingsorkest is het Dordrechts Kamerorkest.

Het eerstvolgende programma van COV Hosanna in 2023 betreft het Requiem en die Krönungsmesse van W.A.Mozart in een concert.  

Charles Gounod.jpg 


Gemengde Zangvereniging Vivente

Groepsfoto Vivente in Saint Pauls Cathedral.jpgVivente is een profaan koor dat het hoofdaccent legt op het uitvoeren van religieuze muziek. Het koor is actief in de regio Venlo en is verbonden met de Familiekerk waar het koor tijdens de hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen de liturgie muzikaal ondersteunt. 

Vivente staat sinds 2003 onder leiding van haar koordirigent Leo Smeets. Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren:

  • de uitvoeringen van de dubbelkorige Missa Hispanica van Michael Haydn;
  • de Passieconcerten met o.a.The Divine Compassion van William Lloyd Webber
  • het motet Jesu meine Freude van Bach BWV227, 
  • de uitvoering van het Oratorium die Jahreszeiten van Joseph Haydn in samenwerking met Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.
  • de eenmalige uitvoering van Eternal Light van  Howard Goodall

Op Palmzondag 2014 volgde, onder leiding van koordirigent Leo Smeets de prachtige uitvoering van het minder bekende Oratorium les Sept Paroles du Christ van Théodore Dubois en in 2015 het gedenkwaardige Jublieumconcert met het Oratorium the Messiah van G.F.Händel.

Het "Londense a capella programma" uit het Jubileumjaar 2015 werd met veel succes door Vivente en onder leiding van koordirigent Leo Smeets nogmaals uitgevoerd in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam. In 2016 volgde daarna de gedenkwaardige Allerheiligen uitvoering met "Eternal Light, a Requiem van de Engelse componist Howard Goodall in combinatie met het Requiem van Gabriel Fauré.  

In juni 2018 heeft Vivente onder leiding van koordirigent Leo Smeets een zeer succesvol avondvullend programma gezongen met Maria muziek door de eeuwen heen. Het Maria concert werd door Vivente met groot succes uitgevoerd op 3 juni 2018 in de Antoniuskerk van Blerick. In mei zong Vivente al een voorproefje van het programma tijdens de opluistering van de eucharistie in de Sint Jan's Kathedraal van Den Bosch

Op 1e Paasdag 2022 en 2e Pinksterdag 2022 heeft Vivente  mooie MISSA in G van Franz Schubert D 162 uitgevoerd in de Familiekerk in Venlo en de H.Hart kerk van Vught op uitnodiging. De orgelbegeleiding van het koor werd op virtuoze wijze vertolkt door Roelof Hamberg.  Achteraf kwamen er lovende reacties terug vanuit de toehoorders. Solisten waren sopraan Pien Smeets, tenor en dirigent Leo Smeets en bariton en koorlid Remi Thomassen.

Het bestuur heeft in overleg met de koorleden besloten dat Vivente op zondag 2 april 2023  as. wederom de JOHANNESPASSION van J.S. Bach op het programma zal nemen met een uitvoering in de Grote Sint-Martinuskerk van Venlo. Onderhandelingen met solisten en orkest zijn in een gevorderd stadium. Helaas werd op 5 april 2020 vanwege Corona en zelfde uitvoering gecanceld! Nu komt het er alsnog van    

Reactie van...

Saint Pauls Cathedral.jpgOrganist Tom Deggett n.a.v. het concert in Londen

To the Choir Vivente Venlo from Holland

Dear Marijke, Thank you so much for your warm email. I’m delighted that your tour was such a successful trip. We greatly enjoyed welcoming you to St Paul’s – you were all so delightful, and the choir clearly works very well as a musical team! Congratulations! Your pictures are lovely – and I’m so pleased that I was able to contribute in some small way to making your visit to St Paul’s a successful one.Please pass on my very best wishes to the choir. And congratulations once again on your jubilee.

Tom Daggett 
OBE Organ Outreach Fellow  
The Chapter House
St Paul's Churchyard
London
EC4M 8AD    

Londen tournee in 2015

In mei 2015 heeft Vivente een zeer succesvolle tournee ondernomen naar Londen in Engeland. Als één van de hoogtepunten in haar bestaan heeft Vivente op uitnodiging aldaar een lunchrecital verzorgd in de beroemde Saint Pauls Cathedral van Londen. Een schitterend a capella programma werd met verve uitgevoerd en door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd ontvangen.

Vrouwenkoor Odulphuskerk Best 

Sinds 2014 is Leo Smeets werkzaam als dirigent van het Gemengd Koor van de prachtige >> Odulphuskerk in Best <<.Na anderhalf te hebben stil gelegen als gemengd koor ivm de corona pandemie, heeft het koor besloten om als vrouwenkoor verder te gaan. Aangezien de mannen in minimale bezetting nog aanwezig waren en de leeftijd ook parten begon te spelen was dit nog de enige optie om verder te kunne gaan.

Afgelopen zondag 31 oktober heeft het Odulphus vrouwenkoor zijn vuurdoop gehad. Afgelopen week heeft zangpedagoog Jaap Smit met groot succes een workshop stemgebruik aangeboden bij het vrouwenkoor. Dat moet de opmaat inluiden voor een nieuwe fase in het bestaan van dit koor waarbij een geheel nieuw repertoire zal worden ingestudeerd voor de toekomst. De vrouwen hebben er zin in zeker na anderhalf jaar niet te hebben mogen zingen om weer aan de slag te gaan. Zondag 12 december en Kerstavond 24 december zijn de volgende opluistering van de eucharistievieringen. 

Het Odulphus Dameskoor krijgt vocale coaching van de zeer deskundige zangpedagoog Jaap Smit

ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch

CONTACT

Mobiel: 06 - 19 02 26 28
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE