Als koorzanger deel uitmaken van prachtige koorwerken van grote componisten is een unieke ervaring!

Sinds 1980 ben ik werkzaam als koordirigent en heb gedurende die periode met een behoorlijk aantal koren samen gewerkt als dirigent

Met de meeste koren verliep die samenwerking in harmonie een enkele uitzondering daar gelaten! Met een drietal koren heb ik al een behoorlijk lange samenwerking en daarin k een grote staat van dienst op gebouwd met veel muzikale hoogtepunten. Het betreft de Gemengde Zangvereniging Vivente uit Venlo, het Klein Gemengd Koor (KGK) van de H.Hart parochie Vught, een kamerkoor en het Dameskoor van de Odulphuskerk Best. Sinds januari 2022 is daar een nieuwkomer bij gekomen; de C.O.V. Hosanna uit Maasland. Meer informatie over deze koren vindt u in de beschrijving hieronder.

COV Hosanna olv Leo Smeets.jpg

Genieten van Mozart op 3 november 2023

C.O.V. Hosanna beloofde dat het op 3 november jl. een fantastisch concert zou worden, en daar was niets teveel mee gezegd: het werd een uitstekende uitvoering. Koor en orkest werden strak geleid door een geïnspireerde dirigent Leo Smeets en zo kwamen de grote religieuze werken van Mozart, Krönungsmesse en Requiem, prachtig tot klinken. Ondanks de vergrijzing en inkrimping van C.O.V Hosanna hebben zij, ondersteund door een aantal projectleden, nog niet veel aan kracht ingeboet. Het professionele Dordrechts Kamerorkest met Henk van Zonneveld aan het koororgel inspireert daar dan nog eens extra bij. Het werd een ronduit indrukwekkende prestatie, ook van de solisten.

Een ervaren Engelse tenor, Edward Ross, en twee talenten van het conservatorium, de alt Daphne van Zundert en de bariton Luka den Boer, maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid zich te laten horen en boden heerlijk tegenspel aan de ster van de avond: de sopraan Varvara Tishina. Wat een prachtige combinatie van stemmen in de solo's, duetten, terzetten en kwartetten in de beide missen. Klein minpuntje: in de toch wel moeilijke akoestiek van deze kerk overheerste het koper wel eens een beetje. Voor de pauze was er dan ook nog het motet Exsultate, Jubilate waarin Varvara mocht laten horen wat zij kan. Zij kreeg terecht een staande ovatie. Na de pauze het beroemde Requiem, perfect uitgevoerd, eigenlijk een groter podium waardig dan deze oude dorpskerk. Het publiek genoot. Wat geweldig dat het ‘Hosanna' nog steeds lukt zo'n stukje cultuur in Maasland te brengen, de Oude Kerk was weer uitverkocht. 

Klik hier om op youtube een fragment van het concert te zien.

Leo Smeets is werkzaam als koordirigent bij gemengd koor Vivente Venlo, dameskoor van de Odulphuskerk Best en het KGK van de H.Hart kerk Vughten de COV Hosanna in Maasland.  In het verleden dirigeerde hij avondvullende programma's met o.a.het voormalige Limburgs Symfonieorkest, die Neue Philharmonie Westfalen en Concerto Vivo uit Dortmund en het Tilburgs Begeleidings Orkest en het Dordrechts kamerorkest. Nieuwe grote uitdagingen staan in de steigers! Lees verder hierover

1 november Heilige Hartkerk.png

Op 1 november 2020 zong het KGK uit Vught delen uit het Requiem in d op.194 van Josef Gabriel Rheinberger o.l.v. dirigent Leo Smeets.

Klik op de titel om het fragment te beluisteren.

 1. Introītus et Kyrie
 2. Tractus Absolve me
 3. Offertorium Domine Jesu Christe
 4. Agnus Dei

Dirigent Leo Smeets.jpgLeo Smeets - 9 jaar dirigent van het Klein Gemengd Koor H. Hartkerk

Het is intussen al weer precies 9 jaar geleden dat ik een telefoontje kreeg van Leo Spoor in 2014 of ik er eens over wilde nadenken om mogelijk het dirigentschap van het Klein Gemengd Koor (KGK) over te gaan nemen.

Ik was voor heen nog nooit in de H. Hartkerk in Vught geweest. Ik wist wel waar de kerk lag want als ik naar Tilburg reed dan kon ik hem zien liggen vanuit mijn auto. Mijn verbazing was daarom des te groter toen ik de kerk voor het eerst binnenkwam. Wat een juweel van een kerk zo open en ruim met een prachtige akoestiek Ik werd meteen aangetrokken door het orgel wat pontificaal achter het priesterkoor was geplaatst. Wat ik ook nog niet wist dat er zo’n grootse koorcultuur was opgebouwd door de recent overleden organist en koordirigent Theo de Wijs. En dan word ik gevraagd of ik die kar wil gaan trekken? Ik was zeer vereerd met dit aanbod en heb het aanbod met beide handen aanvaard temeer omdat mijn hart bij de kerkmuziek ligt. 

Lees verder...

Klein Gemengd Koor H.Hart Kerk Vught.(2014-2023)


Josef Rheinberger.JPGEen klein kamerkoor dat verbonden is aan de H.Hart kerk in Vught. In twee- tot drie repetities achter elkaar wordt op vrijdagavond een nieuw programma ingestudeerd met als doel om op een verantwoord muzikaal hoog niveau de Hoogmis op zondagmorgen om 11.00 uur muzikaal te ondersteunen in de H.Hart kerk in Vught. Sinds september 2014 is Leo Smeets aangesteld als koordirigent van dit kamerkoor, samen met de fantastische begeleider/organist Willem Hörmann. Het repertoire van dit koor is zeer divers en uitgebreid. Ieder jaar wordt het Requiem van Fauré en Rheinberger uitgevoerd tijdens de Allerzielen herdenking en  halverwege de vastentijd op de zondag Laetare zingen de vrouwen samen het prachtige Stabat Mater van Pergolesi. 

Aan de slag als nieuwe dirigent van COV Hosanna Maasland (2022-

sinds januari 2022 is Leo Smeets aan de slag bij COV Hosanna Maasland in de regio Rotterdam. Dit koor heeft een grote traditie op het gebied van uitvoeringvan de grote Oratoria uit de koorliteratuur. Alle grote werken van o.a. Mendelssohn, Mozart, Haydn en Bach hebben zij de afgelopen 90 jaar nagenoeg gezongen onder leiding van dirigenten uit de regio Rotterdam. Na een succesvol verlopen eerste concert met het Oratorium Olivet to Calvary van de Engelsman John Maunder op Goede Vrijdag 2022, werd Leo een dirigentencontract aangeboden door COV Hosanna. In hun jubileumjaar 2022 werd met ondersteuning van Vivente tijdens het 90 jarig jubileum het beroemde oratorium van G.F.Handel MESSIAH uitgevoerd met het Dordrechts Kamerorkest.

Het eerstvolgende programma van COV Hosanna in 2023 betreft het Requiem en die Krönungsmesse van W.A.Mozart in een concert op 3 november a.s.  

Charles Gounod.jpg 


Gemengde Zangvereniging Vivente (2003-2023) 

Groepsfoto Vivente in Saint Pauls Cathedral.jpgVivente is het koor waar Leo als dirigent het langste samenwerkingsverband heeft opgebouwd van alle koren. Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat ik na enkele gesprekken en een proefrepetitie werd aangenomen. Vivente is  profaan koor dat het hoofdaccent legt op het uitvoeren van religieuze muziek. Het koor is actief in de regio Venlo en zingt op hoogtijdagen  in de Familiekerk 

Vivente staat sinds 2003 onder leiding van haar koordirigent Leo Smeets.

Muizkale Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren:

 • de uitvoeringen van de dubbelkorige Missa Hispanica van Michael Haydn samen met Zanglust Tegelen
 • de Passieconcerten met o.a.The Divine Compassion van William Lloyd Webber, het motet Jesu meine Freude van Bach en de uitvoeringen met Concerto Vivo Dortmund 
 • de uitvoering van het Oratorium die Jahreszeiten van Joseph Haydn in samenwerking met Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.
 • tot tweemaal toe de uitvoering van Messiah van Händel in 2015 en vorig jaar nog in 2022 met COV Maasland
 • Palmzondag 2014 de prachtige uitvoering van het minder bekende Oratorium les Sept Paroles du Christ van Théodore Dubois
 • de eenmalige gedenkwaardige uitvoering in 2016 van Eternal Light van Howard Goodall samen met het Requiem van Gabriel Fauré
 • uitvoeringen in de Sint Jans Kathedraal van Den Bosch tijdens de meimaand

Het "Londense a capella programma" uit het Jubileumjaar 2015 werd met veel succes door Vivente en onder leiding van koordirigent Leo Smeets nogmaals uitgevoerd in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam. In 2016 volgde daarna de gedenkwaardige Allerheiligen uitvoering met "Eternal Light, a Requiem van de Engelse componist Howard Goodall in combinatie met het Requiem van Gabriel Fauré.  

In juni 2018 heeft Vivente onder leiding van koordirigent Leo Smeets een zeer succesvol avondvullend programma gezongen met Maria muziek door de eeuwen heen. Het Maria concert werd door Vivente met groot succes uitgevoerd op 3 juni 2018 in de Antoniuskerk van Blerick. In mei zong Vivente al een voorproefje van het programma tijdens de opluistering van de eucharistie in de Sint Jan's Kathedraal van Den Bosch

Op 1e Paasdag 2022 en 2e Pinksterdag 2022 heeft Vivente  mooie MISSA in G van Franz Schubert D 162 uitgevoerd in de Familiekerk in Venlo en de H.Hart kerk van Vught op uitnodiging. De orgelbegeleiding van het koor werd op virtuoze wijze vertolkt door Roelof Hamberg.  Achteraf kwamen er lovende reacties terug vanuit de toehoorders. Solisten waren sopraan Pien Smeets, tenor en dirigent Leo Smeets en bariton en koorlid Remi Thomassen.

Afgelopen seizoen op zondag 2 april 2023  was dan eindelijk de uitvoering van de uitgestelde JOHANNESPASSION van J.S. Bach op het programma in de Grote Sint-Martinuskerk van Venlo. Vanwege  Corona moest dit concert in 2020 worden uit gesteld. Het was een topuitvoering waarbij een buitengewoon hoog niveau werd bereikt door dit amateur koor werd volgens de kenners. Het was de kers op de taart       

Reactie van...

Saint Pauls Cathedral.jpgOrganist Tom Deggett n.a.v. het concert in Londen

To the Choir Vivente Venlo from Holland

Dear Marijke, Thank you so much for your warm email. I’m delighted that your tour was such a successful trip. We greatly enjoyed welcoming you to St Paul’s – you were all so delightful, and the choir clearly works very well as a musical team! Congratulations! Your pictures are lovely – and I’m so pleased that I was able to contribute in some small way to making your visit to St Paul’s a successful one.Please pass on my very best wishes to the choir. And congratulations once again on your jubilee.

Tom Daggett 
OBE Organ Outreach Fellow  
The Chapter House
St Paul's Churchyard
London
EC4M 8AD    

Londen tournee in 2015

In mei 2015 heeft Vivente een zeer succesvolle tournee ondernomen naar Londen in Engeland. Als één van de hoogtepunten in haar bestaan heeft Vivente op uitnodiging aldaar een lunchrecital verzorgd in de beroemde Saint Pauls Cathedral van Londen. Een schitterend a capella programma werd met verve uitgevoerd en door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd ontvangen.

Dameskoor Odulphuskerk Best 

Sinds 2014 is Leo Smeets werkzaam als dirigent van het Gemengd Koor van de prachtige Odulphus-kerk in Best Na anderhalf te hebben stil gelegen als gemengd koor i.v.m. de corona pandemie, werd besloten om als vrouwenkoor verder te gaan aan gezien de mannen met een minimale bezetting nog slechts aanwezig waren en de leeftijd ook parten begon te spelen. Dit was nog de enige optie om verder te kunnen gaan 

Sinds het grootste gedeelte van de vrouwen op zangles zit bij Jaap Smit sinds een paar maanden merk e je duidelijk een grote verbetering in de kwaliteit van het koor. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan nieuw repertoire specifiek voor vrouwenkoor. Afgelopen periode heeft zangpedagoog Jaap Smit met groot succes een workshop stemgebruik aangeboden bij het vrouwenkoor. Naar aanleiding daarvan zijn en verschillende vrouwen nu bij hem op zangles gegaan in groepjes. Dat moet de opmaat inluiden voor een nieuwe fase in het bestaan van dit koor waarbij een geheel nieuw repertoire zal worden ingestudeerd voor de toekomst. Intussen staat er een paar mooie motetten op het programma en de mooie mis voor  vrouwenkoor en orgel van Leo Delibes

Het Odulphus Dameskoor krijgt vocale coaching van de zeer deskundige zangpedagoog Jaap Smit

ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch

CONTACT

Mobiel: 06 - 19 02 26 28
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE